sobota, 24 listopada 2012

Sos grzybowy

  Do jego przygotowania będziemy potrzebowali:
  • 1/2 kg grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 50 dag masła,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka mąki.
Sposób przygotowania: 
  1. Grzyby dokładnie umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. 
  2. Na patelni roztopić część masła, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na niewielkim ogniu aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy sprasowany czosnek.
  3. Następnie dodajemy resztę masła i pokrojone grzyby. Całość dusimy wlewając po łyżce śmietany.
  4. Na koniec wszystko zasmażamy dodając mąkę.
  5. Gotowy sos grzybowy warto podawać ze świeżą pietruszką.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz