Składniki:
- 1,5 kg grzybów,
- 0,75 l wody,
- 12 ziarenek ziela angielskiego,
- 160g cukru,
- półtorej łyżeczki soli,
- kawałek chrzanu,
- 5 łyżeczek nasion gorczycy,
- 1/3 litra octu,
- 8 ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie grzyby czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Możemy dodać soku z cytryny aby nie sczerniały.
- Następnie ostudzone grzybki wsadzamy do umytych słoików.
- Do przygotowania zalewy będziemy potrzebowali wody, cukru, soli, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz chrzan. Zalewę gotujemy.
- Zalewamy słoiki z grzybami, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę.
- Słoiczki stawiamy do góry dnem, pasteryzację powtarzamy następnego dnia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz