sobota, 24 listopada 2012

Marynowane grzybki

Składniki:
  • 1,5 kg grzybów,
  • 0,75 l wody,
  • 12 ziarenek ziela angielskiego,
  • 160g cukru,
  • półtorej łyżeczki soli,
  • kawałek chrzanu,
  • 5 łyżeczek nasion gorczycy,
  • 1/3 litra octu,
  • 8 ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie grzyby czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Możemy dodać soku z cytryny aby nie sczerniały.
  2. Następnie ostudzone grzybki wsadzamy do umytych słoików.
  3. Do przygotowania zalewy będziemy potrzebowali wody, cukru, soli, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz chrzan. Zalewę gotujemy.
  4. Zalewamy słoiki z grzybami, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę.
  5. Słoiczki stawiamy do góry dnem, pasteryzację powtarzamy następnego dnia.
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz