Technika zbierania to jedna z ważniejszych spraw, którymi powinniśmy się zająć idąc na nasze pierwsze zbiory. Aby uniknąć sytuacji, w których zniszczymy grzyba, przedstawiam wam dwa nieskomplikowane sposoby:
Należy ucinać je nożykiem tuż przy ziemi lub delikatnie wykręcać chwytając na nóżkę, trzeba uważać aby nie uszkodzić grzybni. Po zebraniu grzyba powinniśmy się mu dokładnie przyjrzeć ( na pierwszy rzut oka możemy go źle ocenić). Po czym wsadzamy go do koszyka. Dobrze jest się rozejrzeć wokół miejsca, w którym znaleźliśmy grzyby, ponieważ lubią one rosnąć w grupach.
Kilka zasad dobrego grzybobrania:
- Powinniśmy zbierać wyłącznie grzyby jadalne, które dobrze znamy i mamy stu procentową pewność co do nich. Nowicjusze, którzy wybrali się na grzybobranie powinni zbierać tylko grzyby rurkowe ( nigdy nie będą one trujące ).
- Należy powoli chodzić po lesie, dokładnie wpatrując się w runo leśne. Zbierzemy tak więcej i unikniemy niechcianych wypadków ( np. wejścia w pajęczynę ).
- Jako początkujący grzybiarz na wyprawę do lasu warto zabrać ze sobą kogoś doświadczonego.
- Nie należy zbierać młodych grzybów, które jeszcze nie mają wykształconych owocników - jest to częsta przyczyna pomyłek.
- Grzyby zbierajmy do przewiewnych koszyków, najlepiej wiklinowych. Nie zbieramy grzybów do siatek foliowych, może to spowodować zaparzenie się grzybów i wykształcenie się w nich niezdrowych substancji.
- Nie zbieramy i nie niszczymy grzybów trujących, gdyż stanowią one część ekosystemu oraz niektóre gatunki znajdują się pod ochroną.
- Należy unikać miejsc zanieczyszczonych, grzyby wchłaniają bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia metale ciężkie.
- Nie należy wierzyć staroświeckim sposobom rozpoznawania trujących gatunków takim jak: ciemnienie srebrnej łyżki, gorzki smak, zmiana koloru cebuli podczas gotowania. Bywają one zawodne.
- Korzystajmy z atlasów, jednak pamiętajmy, że zdjęcia znajdujące się w nich nie oddają w stu procentach wiernie obrazu grzyba w rzeczywistości.
- Zbierając grzyby pamiętajmy, że znajdujemy się w lesie i powinniśmy zachowywać się cicho aby nie płoszyć zwierząt.
Trzymając się tych zasad grzybobranie na pewno będzie bezpieczne i zjemy same grzyby jadalne.
Uwaga: W przypadku pojawienia się biegunki, skurczy mięśni, bólów brzucha, podwyższonej temperatury , nudności, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zaczerpnąć porady lekarza.
Pamiętajcie, upewnienie się, że grzyb nie jest trujący zanim włożymy go do koszyka to podstawa !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz