Składniki:
- 1/2 kg grzybów (najlepiej borowiki lub podgrzybki ),
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 100 ml śmietany,
- łyżka mąki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyte, osuszone i pokrojone grzyby wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy aż się zarumieni dodając mąkę.
- Zawartość patelni przekładamy do gotującego się w garnku bulionu.
- Gotujemy na małym ogniu aż grzyby będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec zaprawiamy śmietaną.
- Zupę najlepiej podawać z osobno ugotowanym makaronem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz