sobota, 24 listopada 2012

Zupa grzybowa

Składniki:
  • 1/2 kg grzybów (najlepiej borowiki lub podgrzybki ),
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml śmietany,
  • łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Umyte, osuszone i pokrojone grzyby wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy aż się zarumieni dodając mąkę.
  2. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się w garnku bulionu.
  3. Gotujemy na małym ogniu aż grzyby będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec zaprawiamy śmietaną.
  4. Zupę najlepiej podawać z osobno ugotowanym makaronem.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz